Håkan Järvå

leg. psykolog

PSYKOLOG

Jag tog min examen 2005. Mitt arbete som psykolog sedan dess har varit inriktat på två områden – neuropsykiatriska utredningar och frågor som rör radikalisering, sekterism och våldsbejakande extremism.

Området radikalisering har tagit allt mer av min tid och jag anlitas både nationellt och internationellt i frågor som rör våldsbejakande extremism och sekterism.

Jag erbjuder föreläsningar, workshops, utbildningar till personalgrupper samt rådgivning och bedömningar i enskilda ärenden.

FÖR­FATTARE

Radikalisering heter min senaste bok som kom ut 2021. Den är resultatet av alla de erfarenheter och all den forskning jag tillägnat mig under drygt 30 år.

Den första boken på svenska som tog upp ämnet behandling och stöd till avhoppare från sekter kom ut 2009 – antologin Sektsjuka där jag var redaktör och själv skrev två kapitel.

2013 gavs boken Påverkan och Manipulation ut. Det var ett samarbete med forskaren Peter Dahlgren. I boken utgår vi från de psykologiska system vi använder oss av för att fatta beslut: ett snabbt och automatiskt där vi går på magkänslan, samt ett långsamt och eftertänksamt där vi tänker mer med huvudet – och hur dessa system kan utnyttjas för att påverka och manipulera dig.

 

MUSIKER

Om jag inte i 20-årsåldern hade tagit en omväg i livet via en religiös sekt hade jag antagligen ägnat mig åt musik på heltid. Jag har på senare tid börjat spela gitarr igen och gör dels egen musik under namnet Spiders on Drugs och spelar med i indiepopbandet Rickard & juvelerna.